• Uudis

Kuidas teha maailma parimat sibulapirukat?

20. Detsember 2024
Ole meie uudistega kursis

Vastust küsimusele on kõige õigem minna otsima sinna, kus kõige ehtsamat sibulat tonnide viisi kasvatatakse ehk Peipsiäärsele Sibulateele. Tartu 2024 kutsub lugejad kaasa väljasõidule parima sibulapiruka saladuse leidmiseks.

Sibulatee võrgustiku eestvedaja Liis Lainemäe räägib, et sügiseti on piirkond parimat sibulapirukameistrit valinud juba viis aastat. „Kõik võitnud pirukad on väga eriilmelised: on nii klassikalisi vanakooli sibulapirukaid, on sibulamuffineid, sibulakooki, aga ka sibularulle. Nii et ma üldse ei imestaks, kui keegi tuleks lähiajal konkursile sibulatordiga ja paneks võistluse kinni!“ Eks sellise konkursi eesmärk on Peipsiäärse tooraine väärtustamine ja esiletõstmine ning osalejatel ettevõtlusjulguse kasvatamine. „Pea kõik senised konkursi võitjad kannavad oma tiitlit uhkusega ning nende sibulapirukaid küsivad piirkonna külalised läbi aasta, mitte ainult Sibulatee puhvetite päeva ajal,“ räägib Lainemäe.

Sibularullid Vanaussaial

Vanaussaia külas tervitab meid Kargaja Kuke saunade ja kämpingute perenaine Piret Kukk. Kui keegi peaks küsima, mida see kahemõtteline Kargaja Kuke tähendab, siis see on siinse peaaegu et maja taga laiuva Kargaja soo tähistamiseks. Piret on Sibulatee sibulapirukameister 2022. aastast, kui saatis konkursile mitte üldsegi klassikalised sibulapirukad, vaid hoopis sibularullid. Proovi silme ette manada kaneelirullid – sibularullid meenutavad neid saiakesi. Lisaks sellele, et rullide sees on sibul, on saiakesed pealt kaetud glasuuriga.

Saame Pireti kätte suitsusauna juurest, mida on vaja uutele külalistele kütte panna. „Piret, mida on vaja maailma parima sibulapiruka valmistamiseks?“ uurime. Piret pikka mõtlemispausi ei vaja: „Kõige olulisem on kvaliteetne tooraine, ei mingit kahtlust. Sellest algab kõik“. Lisab siis juurde, et hea oleks kui küpsetajal oleks ka soojad käed ja soe süda. Oma enda võidupirukate kõige olulisemaks komponendiks on ahjusoojale pirukale peale määritav toorjuustuglasuur: „Ma tihti teengi veel nii, et lasen sibulasaiakesed kahe- või kolmekaupa plaadil üksteise külge kerkida. Kui siis kreemiga nad katan, näeb see suurem saiake välja kui kringel. Nii on maitsjad esmalt olnud segaduses: näeb välja justkui magus kringel, aga tegelikult on mõnus soolane suutäis.“

 

Klassikalised sibulapirukad Kolkjast

Soovime Piretile lusti puhvetite päevaks ja jõudu selleks ette valmistamisel ning liigume edasi vanausuliste külla Kolkjasse. Peamiselt külatänavalt veidi kõrvale pöörates ootab meid oma Peipsimaa Prääniku talu ees Natalja Rästas, kes on Sibulatee kõige esimene sibulapirukameister.

Tiitli saamine 2019. aasta konkursil tuli Nataljale ootamatult: „ Eks ma ikka lootsin, aga ei uskunud. Mul on ju väga tavalised sibulapirukad, sellised, mida tegid juba mu ema ja vanaema. Nende käest ma olen küpsetamist õppinud.“

Nataljagi usub, et maailma parimate sibulapirukate tegemiseks on vaja küpsetajat, kes armastab nii oma tööd, inimesi, kliente kui iseennast. Oma „tavaliste“ sibulapirukate edu võtmeks peab ta sinna sisse pandud armastust, soojust, mälestusi lähedastest, laste naeru. „Minu sibulapirukad on kindlasti lapsepõlve maitsega. Vähemalt minu jaoks toovad mu pirukad kohe meelde mu enda lapsepõlve,“ lisab Natalja.

Kui aga uurida, kas tal on konkreetseid soovitusi lugejatele sama heade pirukate küpsetamiseks, siis jääb ta jänni: „Ma ei mõõda kunagi midagi grammi täpsusega, kõik käib matse järgi. Pirukate küpsetamine on „käe sees“. Seega ei oska ma retsepti teile kaasa andagi.“ Aga soovitab, et ükskõik, millist sibulapirukat teha, on vaja ikka armastust sisse panna. Siis õnnestuvat kõik söögid!

Rupsi sibula quiche

Edasi liigume Rupsile. Liivi muuseumi naabriks on vana taluhäärber, mis viimastel aastatel saanud uhke uue ilme. Siin Kopli talus elab eelmise aasta sibulapirukameister Katrin Vaasna-Karo. Lähme koos paabulindudele süüa andma ja räägime, mis on ühe sibulapiruka saladus.

Igapäevaselt töötab Katrin hoopis Tartus haiglas, küpsetamine ja toiduvalmistamine on vaid hobiks. „Kui siia kolisime, siis hakkasime usinalt ka piirkonnas toimuvatel sündmustel käima. Puhvetite päeva on üks ägedamaid, mis nii kohalikke kodudest välja toob kui külalisi piirkonda toob. On ju väga põnev käia mööda hoove ja aedasid ja vaadata, mida tehakse, millised hoovid välja näevad ja milliseid toitusid pakutakse,“ sõnab Katrin.

Maailma parima sibulapiruka jaoks on praegu veel parima meistri tiitlit kandval Katrinil peaaegu et retsept olemas: „Maailma parima sibulapiruka valmistamiseks on vaja armastust toidu ja toidu valmistamise vastu. Minu jaoks on kindlasti üks oluline komponent kvaliteetne ja kohalik tooraine, mida Peipsiveerel alati saada on. Samuti on olulised pereliikmed ja sõbrad, kes parima tulemuse saavutamiseks mitmeid erinevaid versioone sibulapirukast maitsema peavad. Mulle endale meeldib samuti erinevaid pirukaid maitsmas käia, seejärel retsepte uurida ja katsetada. Nii see enda jaoks parim lõpptulemus sünnib.“

Katrini võidupirukas ei olnud taas traditsiooniline pirukas, vaid meenutas pigem lahtist pirukat, quiche’i. Pirukakonkursi žüriile meeldis nii maitse kui seekord pani ahhetama ka piruka välimus. „Minu võidupirukas on samuti erinevatest retseptidest kokku kombineeritud. Mulle endale väga meeldib, kui toidus saavad kokku soolane ja magus. Peale tähtsaima komponendi, sibula, on pirukas olulised veel mesi ja kaks erinevat juustu, mis minu jaoks maitsed mängima panevad,“ kommenteerib oma piruka saladusi Katrin.

Kokanurga sibulamuffinid

Sibulatee on ka vana Kodavere kant ning Palal on just selle kihelkonna traditsioonide pesa. Pala külje all, Kokanurga külas elab Marve Juursalu, kes igapäevaselt Pala koolis õpetaja ametit peab, muul ajal aga Grau talu nime alt kooke ja pirukaid teeb.

Kohalikud peavad Marvet sefiirikookide kuningannaks. Sellele lisandus 2021. aastal on Sibulatee sibulapirukameistri tiitel. Marve pakkus žüriile hindamiseks välja sibulamuffinid. Oma sibulapirukate kõige olulisemateks komponentideks peale kohaliku sibula peab meister ise vahukoort ja mett. Ikka mõnuga ja rohkelt!

Uurime Marveltki, mida maailma parim sibulapiruka tegemiseks vaja on. Ja vastus ka seekord ei üllata millegi uuega: „Maailma parima sibulapiruka valmistamiseks läheb tarvis rõõmsat meelt, kuigi sibul ajab nutma, ja tahet ning armastust kokata, sest siis tulevad pirukad hästi välja. Värske kohalik tooraine on muidugi olulisel kohal.“

Oma Grau talu puhvetis pakub Marve igal aastal lisaks oma küpsetistele ka suuremas koguses kohalikku kultuuri. „Olen teist põlve siinkandis õpetajaks. Lisaks algklassidele juhendan rahvatantsu ning näiteringi ja tean kui oluline on juba maast madalast näpud meie kandi kultuuririkkuse sisse pista. Nii püüan kohalikku kultuuri tuua ka puhvetite päeval oma talu õuele. Näiteks Assikvere külateater oma rõõmsate pildikestega näitab muuhulgas ka kodavere keele ilu.“

2024. aasta võidupirukad tulevad Voronja galeriist

Žürii valis kultuuripealinna aasta parimaks sibulapirukaks härra Voronini ehk Raul Oreškini sibulapiruka. Kõigile lugejatele just siin ja praegu, võidupiruka retsept:

Vaja läheb:

6 dl jahu
250 g võid
2-3 spl vett
soola

Kate:
5-6 keskmist sibulat
200 g suitsujuustu
200 g vahukoort
soola, punet, peterselli
1 spl fenkoli seemneid

Sega või jahuga, lisa maitseained ja vajadusel vesi. Sõtku ühtlaseks massiks ja pane 30 minutiks seisma.

Haki sibul ja prae pannil kergelt läbi. Pane potti koos teiste kastmeainetega hauduma. Piisab 10-15 minutist, kuni suitsujuust on sulanud. Kui oled poti tulelt võtnud, lisa segule lahtiklopitud muna.

Suru tainas madalasse küpsetusvormi ja torka kahvliga mõned augud. Pane vorm 10 minutiks 180 kraadisesse ahju, vala seejärel kate tainale ja küpseta 180 kraadi juures 20-30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun.

Maailma parimate sibulapirukate saladus

Lõpetades oma teekonda maailma parima sibulapiruka jälgedes saame vaid tõdeda, et ilma armastuse, sooja südameta ja kvaliteetse tooraineta väga head pirukat ei tee!

Kindlasti saad neid sibulapirukaid maitsta Sibulatee puhvetite päevadel. Tavaliselt kõik meistrid avavad ka oma puhvetid. Kui aga muul ajal soov sibulapirukaid nautida, võta otse kontakti:

  • Natalja Rästas – peipsimaaprjanik@gmail.com Või FBs Natalja Rästas Präänikute Meister
  • Marve Juursalu – marvejuursalu@gmail.com või FBs Grau Köök
  • Piret Kukk – kukkpiret@gmail.com või FBs Kargaja Kuke Kämping ja Saunad
  • Raul Oreškin – raul.orsekin@gmail.com või FBs Voronja galerii

Jälgi Sibulatee tegemisi
Liitu meie uudiskirjaga
Ole meie uudistega kursis
Filtreeri

Cart